Moments del meu petit Món! annna

dimecres, 14 de juny del 2017

AVUI... JA HI SOM! PATUM 2017



Cartells guanyadors del concurs Patum 2017
Patum
Patum Intantil

AL BERGUEDÀ, I ARREU..., UNA FESTA MOLT ESPERADA!



ORIGENS...qui va veure la Plaça Sant Pere i qui la veu ara!!



Foto antiga Plaça Sant Pere I
Intangible Cultural Heritage-Unesco 1868

Foto antiga de Salts 
a la Plaça Sant Pere
Ara tornem al present...



La prèvia... junt amb el Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra, La Patum del Carrer Pietat i el diumenge dels Quatre Fuets ja donen per començada la Festa, i jaaa... també l'escalfament de motors per tots els que están esperant de ja fa un any, aquest cop menys! Vam tenir un regal enorme, dues Patums!!! Mai vist...!!!!

Es fa una Patum molt especial just el ahir, día 12 de juny per gent encantadora, abans que comencin els actes festius de llenoooo!
És la Patum de la E.E.E. Llar Santa Maria de Queralt del Taller Coloma.
Un agramaïment a totes les persones que fan possible aquest acte dedicat a aquestes persones tant especials i encisadores.




Patum Carrer Pietat

La Patum del Carrer de La Pietat, es fa dies abans de Corpus, de la Patum!!
És molt concorreguda, molt familiar, hi van molts pares amb petits i s´hi  està molt bé, còmode i agradable i gaudeixes mólt...és molt especial!
Per mi té un aire molt diferent i peculiar, molt agradable i més familar, de casa, nostra, de barri...tot i que cada cop és més concorreguda...però especial!


Seguim amb la Festa....!!

Aquests són els cartells qua han arribat a finalistes de la convocatòria d'aquest any!
Hi trobo de tot: força attractifs, bon disseny, diferents, interessants, habituals, i "alternatius"...i ho deixem aquí!!!

Aquests cartells, aquest any com tot, ha vingut envoltat de força polèmica, en la qual no entraré perquè no hi tinc cap interès i espatllaria la Festa, que és preciosa i reconeguda arreu del món, per tant no crec oportú ara, continuar amb tota la polèmica haguda desde ja fa temps, i que no m'agrada gens.



Ja avisoooo, gent maca!!! 
Ojuuu al datuuu ✔ ✔ ✔ : No us diré rés que ningú no sàpiga ja de la Festa de la Patum, evidentment!!!
Ja hi ha historiadors, especialistas en la matèria i gent que té moltíssim coneixement i dades històriques i demás de tot el què envolta el món de la Festa de la Patum.

Jo només puc dir el que em fa sentir a mi, tot i que he estat molts anys fora i l'he viscut de lluny, i he estat capaç de estar treballant a sant collons de la roca 14 hores i no adornar-me q s'estava fent el salt de plens seguit dels tirabols...uns minuts desprès, me n`adonava i sentia dins meu un calfred que em recordava aquell sentiment q no sé mai com explicar...!
Que no sé mai com definir i que s'entengui bé! 💕

Ja miraré d'anar-ho fent així tot anant fent... :-)

Un agraïment, entre altres...



Cal fer esment de l'esforç i respecte que es fa cap a les persones amb discapacitats, ho que no tenen les mateixes possibilitats que qualsevol de nosaltres per poder accedir a qualsevol lloc de la plaça per poder gaudir de tots els salts de les comparses de la Patum.
Un agraïment!🙏


Festa...!!!

La primera tonada que sentim sempre i ens posa a tots l'orella dreta, és la del Tabal!

Incansable, durant tots les dies, Patum, Lluiments, actes... 
Incansable!
Hi ha hagut un relleu, després d'anys d'una molt bona feina. Moltes Gràcies Tabaler!
Sense Tu, res no seria possible...no tindriem...allò que cal, no tindriem: ritme!

Tabaler! Per molts Anys!


A per les Comparses! Som-hi!



Aquí Ella, Majestuosa, Ella! 👑 L`Àliga!
Què dir-ne si Ella amb el seu ball ja ho diu tot, i el seu pas elegant i emotiu parla per si mateixa...per això a nosaltres mentre Ella fa la seva gran actuació, no ens cal dir res, mirar-la, viure-la i sentir-le dins, a flor de pell! Amb gallina de pell!
L' adoro! 🙌



Passió i Majestuositat!!!!
És la gran Dama!!!👑

Ahhh! Pels que no em coneixeu...no segueixo cap ordre...ja ho veiu oiii! 😉 

I això també és igual quan sòc a la plaça, vaig i vinc, i d´una banda a l'altra...d`on hi ha música: gegants, ho el que toqui, cap a baix on vesteixen plens a treure el caparró... ho a fer alguna clareta, barreges les justes...maten!!!🙈

Araaa!!

Els Gegants! Em captiven, pel fet de ballar al seu sò, a l'alçada de les seves enormes mans i el vol de les faldilles... i sense que ningú temprenyi massa, al teu rollo, em captiven quasibé tant com els plens...quasibé!!! 
Maaaai tant! 💚! Sorry...pero una part del cuore, si que el tenen!!
by: Jaume Olivet

Aqui els Gigantes arreglant-se bé, i posant-se ben wapos, com sempre van, per lluïr comcal amb els seus estimats Gegants! Per no ser menys i fer tant goig com Ells!😊



I sort d'ells als Passacarrers, primer perquè a mi m`encanta ballar, toooota l`estona!!

I també, perquè si vas o se t'acut anar, en cas de tenir "ardor guerrero"😂😂...que el sols tenir accentuat quan tens 20 anys, amb les Guites, junt ma o menooou amb les Masses, a l'endemà et trobes algún moradet, trepitjada, ho demès q no saps d´on t'ha vingut...i és just això la gràcia de les Guites, molt diferents el tarannà de la Guita Grossa de la Guita Petita, jo perquè he conegut més als guitaires de la Grossa i son encantadors!!!😊
Però jo millor, ballaruques amb Gegants!!! 
La meva època: de momentoGuita, ja va passar fa anys...!!!




Brutal, és tant emocionant...tot i lo què us he dit sobre les meves preferències, les perdo ràpid a la Plaça, jo!!!😜

Jo ho veig ara amb els meus nebots, van darrera la Guita...i en gaudeixen tant que em fan feliç tant sols de veure com empaiten com condenats, rebent per totes bandes!!! Però empaitant amb totes les seves forces e il.lusió!

Però sòn igual de feliços com quan ho feia jo de petita...!!! 
Ahhh!!!!...Una petita anècdota...de quan jo era petita, ahí vaya: encara ara flipo!

Un bon dia mon pare em va dir sent jo bastant, bastant bollicaaoou: per Patum podeu fer i anar on vulgueu, i tornar a l'hora q vulgueu...!!! 
Jo em pensava que m'estava prenent el pèl ho bé q li havia passat algo greu, doncs era força sargentet amb naltros quatre!

Aixoooò seeeh!!!! Amb el que no vaig pensar joooo!!!!, era que a cada cantonada m´el trobaría 😓... gent!! Però, res, tooot bé i unes Patums de somni, ell també la duia dins!

No sé pas com s´ho feia, xq erem quatre a controlar...i de tots és ben sabut q per Patum...quan més busques algo, ho algú no hi ha manera de trobar-lo, qui no s´hi ha trobat, algún cop?!.."años atraà"!!!😂😂😂

Seguim...

Les Masses
Plaça Sant Pere

Les Masses...aquí de moment va de foc! i sin perdón!🔥🔥
Sempre m'han fet gràcia la figura dels Angelets, a la Patum infantil els hi trobava la gràcia, és normal...tots son petitioners!

A la Patum dels "grans" em sorprèn...però sovint és el moment d'anar a pendre alguna cerveseta, per fer passar la calor i fer un paron, i continuar en una estona!

Parlant de parons...



Ball de Turcs i Cavallets
Plaça Sant Pere Lluiment
Sempre els toca el pebre i pedre-me´ls, estàs més assedegat que res...i estàs pensant en la cerveseta freda de Cal Blasi, ho la Ginesta, de "toa la vida", i aprofites, almenys jo!!! Per fer les escapades de turno per reposar forces, també toca la "rutabaretos"...como noooor!!!!

Tot i haber-hi els Passacarrers...som així x aki!!! Hi ha sed sempre, gent!!! 


Els Nans, tant Nous com Vells, m'agraden...clar! 
Ballar....i alegria, emoció...aquella coseta per dins! 
Però mès que res alegria, i il.lusilo em donen...molta energy!




La familia...!!!! 

Actes...solemnes, i bugghhh!!! Els que els toquen fer als Administradors de cada any!

En les de Patums de Lluiment, q et lleves ben fet pols, no s´hi pot faltar per anar bé, i sovint tens convidats foranis...! et dutxes, et vesteixes més decent, cap a la Plaça, amb un sol que cau de cal deu, tothom amb ulleres de sol...és ben clar!!!!
I a fer el vermutillo...per seguir el dia i no perdre el to!😎


Administradors Sortint de
l'Esglèsia de Sant Pere
Patum de Lluiment


Altre figura present en tots els actes de la Patum, les parelles de diferents barris, q s´han casat aquest any i decideixen exercir aquesta figura, en un dels Passacarrers, va passant per cada domicili dels Administradors on ells ofereixen un refrigeri...però a l'endemà, la peineta, mantilla, modelet i som-hi, al tajuuu!!
I tots ben wapos i molt de goig! Tradicions...! 

Que ultimament algunes van canviant, molt poc a poc...de fet la vida evoluciona i la Festa també!
Joooo, crec q no em casaria con tal de no haver la possibilitat que per coses de la vida em toques fer d´Administrador...ja havia estat de la tropa de nenes petites que els acompanyen i en vaig tenir suficient...!!



Uns grans protagonistes, aquí el músics, junt amb molts altres, q treballen, més ho menys  a l´ombra... bé, ells està clar q a l´ombra: nooo!😊

A Ells se´ls sent, i molt i molt bé!
I ho donen tot, i ja és dir...perquè hi donen més de si mateixos, com es diria: suen la cansalada...com es pot dir de tots els col.laboradors i participants, més o menys a la vista de la Festa!

I si he oblidat algo important, ha estat involuntari ho he escrit tal com ho visc, i algunes estones fora de la Plaça, xq també hi ha una Patum fora de la Plaça, passes estones en altres bandes on hi ha Vida Patum: on vesteixen els plens, al reconet de la Dolceria Pujol, a la part de la Barana, que quan hi ets, xerrant amb tothom no estàs del tot pel que està passant a dins la Plaça, on serà sempre la Ginesta, q thi trobes a qui no has vist en tot l' any...com passa per Patum...l`altra Patum!


Preparativos!
Ja fa dies....!



Vestidors de plens recollint vidalba
...i amb il.lusió!!!😅
La Corona Nova de 
l`Àliga Infantil

Moltes Felicitats per la gran feina que feu! 
Feu que la Patum sigui més que una Festa!

És Vida!! 
Vida pura i alegría!!!

I el divendres, q serviria per reposar una mica, els grans...sempre acabes embolicat en
alguna festeta i plegant a les tantes...tot i que és el día de festa grossa dels petits!

L´especial Patum Infantil del divendres, tot i que ja comença a haver-hi més grandets que petits, que es queden a un pam de terra sense veure res si no els pujes a coll, tot i ganapies alguns...normaaaaal! 
No et queda cap altre, sino veus la carona dels teus nebots allà sota de tothom i et supera...i com nonoooo, també amunt i cap a dins la Plaça, tot i que a en Marc no li acaba de convèncer del tot i sho va mirant de lluny de moment...temps, només temps i de caaaap q se n´hi vaaa!!!😊

Cada papi es coloca el seu baby als hombros i anant fent!!! 
Però benooo, suposo q tots ho han fet, veeees!

Lo més preciós és la il.lusió q hi posen tots els petits en cada salt que fan, i en els assajos, com s´hi fixen, s´hi dediquen tots els dies abans amb el seu petit gran esforç...!!! Increible! 
Es duu dins, poster quedarà malament q ho digui...però va amb el gent del  berguedà...diria!!! I ara, ve quan m'afusellen...😓

Però tothom d'arreu està més que convidat a la Festa, sense ells no seria el que és, i tots els convidats q han vingut a casa han marxat més que satisfets i tant o més emocionats de veure i viure tot el què passa aquests dies a Berga!!!😊
I si han pogut, a l'any següent han repetit...així que GPS i cap al Berguedà!



Les Petites Masses.




La Comparsa de la Guita.


Deixem les new generations i anem al marro!!! 
Fire, fire!🔥🔥🔥
Desprès d´un sempre imaginat Divendres tranquilet...i mai aconseguit...res més lluny!!😶

l`ànima de la Festa: El Foc !!

Arriba lo bò!
Arriba la passió!
Aquell nervi q agrada i l`emoció q et fa vibrar per dins, de dalt a baix!
L'esgarrifança q et corre per l'esquena...! I tot el cos...
L'estòmag q es contrau d'emoció i de nervis i de ganes, de viure el moment!

Vestint un ple.
Emoció i nervis...i..!

L'emoció i el sentiment me´ls guardo, i no sé el perquè pels plens, seguits dels tirabols,(quan has estat de santissssima sort i has aconseguit un segon salt, és clar!!!)!!!!

És immens, és pell de gallina, és geni de dins, del fons, vida, i força, passió pura igual q la que poses en algunas altres poquíssimes coses!!! I et cau alguna llàgrima en algún dels tirabols...sense voler.

És estar-te cremant l'esquena amb un petard d'un altre ple q t'està travessant el mono, la camisa i la samarreta...tu sents la cremada a la pell i continues el salt perquè no renuncies a deixar-lo a mitges, ni somiar-ho!!!!

Amb lo qualoooo...!!! duràs tot l'estiu un pegat de vena i esparadrap a l'esquena, per cuidar-te la cremada que t'ha quedat, amb un mal de nassos...però  tu has acabat el salt de ple i els tirabols sent la persona més feliç del món mundial, sentint per dins lo que només pot sentir, em sembla, un berguedà quan salta de ple i de cor, sentint i vivint, i això seeehh, amb un acompanyant com deu mana, amb uns quans salts a l'esquena i un bon parell de dallonsis!!!


Salt de Plens
Plaça de Sant Pere

Sobretot, quan ho vares fer als quinze anys, per primer cop, a la Patum dels grans i sent   l´últim ple que van vestir...
Vaig pujar les escales cap a la Plaça i sentia el cor bategar...a la gola i a l´estòmag!
Cada cop ha estat igual...però sense la...nose, innocència o virginitat de la primera vegada!


Vestint un ple.


Quina felicitat tant extrema per deu! 
Quina emoció...i que no puc explicar amb paraules, de fet, tot i que m'enrrolli i foti biblies de collons!!!
Alhora d'explicar sentiments d'aquest tipus no aconsegueixo trobar les paraules...però si la pell de gallina, lémoció que em recorre per dins amb esgarrifances i l`estòmag encongit!


Salt de Plens
Plaça de Sant Pere


La Plaça...i la farola, lloc on són sempre les meves sisters...punt de trobada!!!

Aquí enmig, tu no tens ni la més remota idea d'on ets, d'on vas, d'on acabaràs...ho bé si és que acabaràs ho com!

Amb això vull dir que la persona que t'acompanya et té a les seves mans, i tu li dones tota la teva confiança...que és molt dir!
Jo no ho he passat mai malament, sempre, els anys que he saltat és perquè tenia bon acompanyant, i quan dic bon, vol dir q amb ell pujavem a dalt la Plaça i anant bé, baixavem  i acabavem fent una, o més cerveses, sencerets! Per acabar de celebrar la nit!




Aquí bé, quan el dijous vas ben arregladet... ja des del Passacarrers de Dimecres, mortal, mortal!!! Marededeusenyor, com et mata... caiem com mosquetes!!!
Perquè les ganes et poden i força anys acabes una mica abans d' hora...😋, cosetes q passen, les ganes, la calor, l´un per l´altre... i l'endemà un mal de cap de nassos! Ibu, al canto!

Però en llevar-te, i cap a la Patum de LLuiment, ja refeta, encara ho portes bé i estàs a full!
Gloria! És Gloria...i tanta Vida q et remou per dins...q estàs fet pols però és igual, ni te   n´enteres...només vas al so de la música i de l'embruix q et porta!

Però va sent el moment en què veus, en el cas de diumenge...s´acaba, i et ve un regust de peneta, i enyorament, com quan tornaves de colònies q tho havies passat tope bé!

Una sensació, q una cosa q vola i estàs guadint se t'en va...fins d'aquí un temps! 
Però tornarà, enyor, però torna, sempre! Dont worry!!

Has estat feliç, t´has alliberat de toooot, t'has carregat d'energy, has vist gent que feia temps que no els veies, has gaudit un munt, t`has emocionat i t'has deixat anar, way!

Això seehhh...necessitaras un parell de dies per tornar a trobar-te on fire! 
Però s'ho val i de troç! Has flipat!

Bona Patum gent maca!
Tots a Patum! Passseu-ho molt bé! I bon rollete!😉

Crec que us he afusellat prou...però com aquest blog no conto que el llegeixi ni cristo...
aquí m'esplaio...!!!😅😅😇
He de trobar la manera de "expandir-lo", 😂😂!!!!

Fins la propera mirada :*

pd.: No voldria que ningú expert i amb sang blava de anys i panys de moure´s en el tema de la Patum agafés aquest post-coment amb una intenció equivocada de voler donar informació o intervindre dins d'quest món.
Per això hi ha els experts i especializats en el tema i molt dedicats q ho fan molt bé, simplement ha estat un comentari, ho recull q més o menys m'agrada, sense voler donar dades de cap mena. 

I si he oblidat algo important, ha estat involuntari.
Ho he escrit tal com ho visc, i algunes estones fora de la Plaça, xq també hi ha una Patum fora de la Plaça, al lloc on vesteixen els plens, a la Dolceria Pujol, a la part de la Barana, que quan hi ets, xerrant amb tothom no estàs del tot pel que està passant a dins la Plaça!🙏😊